Igår publicerades i travmedia ett upprop av tunga representanter för travsporten om sammansättningen av ny styrelse i ATG. STs två senaste ordföranden tillkännagav därefter att ingen vet eller kommer ihåg vem som bestämt vad om hur den tidigare om sex personer från travet och en från galoppen har tillkommit. Den röstberättigade BAS-föreningen Travtränarnas Riksförbund (TR) har tyckt till om förslaget att göra om V75 till V85. Det vore extra intressant att veta vad just Jan Halberg tycker om det här, som kombinerad ordförande i TR och ledamot av ST’s styrelse.
Det är samme Halberg, som ihop med ST’s konsortieordförande Håkan Karlsson, fick gå när Wångens ordförande, och STs vice vd, Ulf Hörnberg blev tvungen att städa. Ingen inom BAS-förbunden, eller inom travsällskapen, regerade på att det gjordes av en ST-tjänsteman. Samma valda personer förväntas ge direktiv till hur ST-tjänstemän ska driva ST, och avsätta samt tillsätta rätt ledningstjänstemän, såsom ägare/styrelse gör i alla bolag. Travsportens cirkelekonomi kontrolleras av sin egen återvinningsstation. Håkan Karlsson återfinns nu som ledamot av ATGs valberedning.
Travsportens finansiärer
Alla travtränare har ännu inte förstått att det är externa hästägare som är travsportens enda finansiär, men de är inte ensamma. De är i gott sällskap av ST och dotterbolagets ATG, vars drift och lekstuga saknar motstycke. Ej ST-styrda hästägare var remissinstans i spelutredningen 2019 där utredaren Anna-Lena Sörenson fastställde att ATG grundats för att finansiera trav- och galoppsporten i Sverige. Spelutredningen fastslog även att Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) inte skall finansieras av ST, utan eventuellt av dess grundare LRF/ATG. Spelutredningen gav ST-ägda ATG skattelättnader på ca 600 miljoner/år. ST’s ordförande Anders Källström, som de flesta inom travdemokratin har aldrig varit entreprenörer utan tjänstemän, politiker eller journalister.
Att ATG lämnats styrlöst av ägaren ST är bevisat sen många år. Enda finansiären travhästägare har fått se 600 miljoner i skattesänkningar försvinna, plus att ATGs personal- och internkostnader skenat. Omsättningen har ”dubblats” men resultatet (prismedel) har minskat med inflationen och uppfinningen av virtuella hästar, Top7, Big9 och nu V85!
Det är inte ATGs fel utan ansvaret tillfaller ägarföreträdande sällskap och dess utsedda ST- styrelse. Det är inte konstigt eftersom alla valberedningar och sällskaps och BAS-människor hållt sig kvar överallt. Det är sverigesjukan i kvadrat och ingen är skyldig, eftersom Olof Palme tog bort tjänstemannaansvar för folkvalda, som då hamnar på elefantkyrkogården/TR media.
Inga hästägare, inga travtränare
T o m Travtränarnas Riksförbund (TR) har vaknat då det inte finns någon grund för konsulttjänsten ”travtränare” om ingen extern beställare/betalare finns. Nu är dessa snart omöjliga att få såsom kunder och då blir det omöjligt för någon tränare att gömma undan sina egenägda hästars kostnader.
Det är inte travtränarnas fel. De har såsom hästägare (uppfödare) fortsatt pga kärlek, hopp och tro att någon med förstånd och faktabaserade beslut skulle anamma tankarna bakom ATGs grundande. Då var det önskvärt med 40 procent i kostnadstäckning för att uppnå näringsgrunder. Inte ens Jägersrotränarna kände till att dess tidigare mångåriga ordförande Kerstin Peterson-Brodda tecknade markavtal med en köpare vars VD är STs styrelseledamot Marie Dellhag.
Vem återvinner vem?
Att befälsordningen inom ST inte fungerar vet vi. Ordföranden hade 2021 lovat att nu skulle alla årsmöten inom ST spelas in och vara offentliga. Vad som hände var att STs vice vd Ulf Hörnberg, som anställd tjänsteman, stoppade detta löfte.
Nu har ”Åbys” Fredrik Tenfält valts till ordförande för den valberedning som ska lämna förslag på ledamöter i ATGs nya styrelse, trots hans skamfilade förtroende inom sitt eget sällskap, vilket ST känner väl till. Han är även STs valberedningsordförande sedan 2021! Samtidigt lever STs ordförande i tron, tillsammans med ATGs vd Hans Lord Skarplöth, att ett beslut om att sänka vårt flaggskepp V75 ska öka omsättningen.
De flesta inom travdemokratin, som aldrig varit entreprenörer, bör lämnas in till återvinningsstationen. Ansvarsbefriade av Palme kan de istället få anställning inom TR Media som vad som helst och allt möjligt. ST äger TR media och här har STs vd Maria Croon satts som styrelseordförande. dvs ännu en anställd tjänsteman som styrelseledamot. ATGs nya valberedning har Maria Lejon, som även hon sitter i TR-medias styrelse.
Föraktet för finansiärerna
Tjänstemannaprodukten Vision 2030 innehöll en tanke om att det är dåligt för travsporten att förknippas med vita medelålders män. Det finns ingen anledning att ifrågasätta en sådan sanning, då travsportens hästägare främst består av vita medelålders män. Kanske kan ST’s tjänstemän förklara för oss hästägare varför så många av oss inte längre tycker ledningens involvering, kompetens, resultat och framtid är intressant för våra investeringar.
Alla är överens om att förutsättningarna är bottnade, vilket även Skatteverket konstaterat när prismedlen snart bara ger 10 procent i återbäring.
Några av de överrepresenterade vita medelålders männen har även entreprenörkunskaper om hur bolag sköts och vet vad styrelseansvar innebär när de betalar för alla involverade led i denna underbara sport.
In red kavalleriet
Alla travpolitiker, styrelseledamöter, tjänstemän och sportens leverantörer borde notera av Pegasus’ siffror Vision 2030 kom fortare än beräknat. Det har NÄT noterat och debatterat länge och väl. Även den blinde kan se att betalarna är på väg bort från detta land och vår älskade sport. Eftersom vi ropar till den döve folkvalde händer inget.
Kalmartravet genomförde i lördags världens bäst betalda breddloppsdag. Några välbetalda Åbysegrar gjorde resan värd för Maria Törnqvist med minnen och glädje för ägarna. Tyvärr med ca 80 mil transportkostnader och miljöpåverkan, men i varje fall stod travälskarna upp i Kalmar så att ca 30 procent av löpen fylldes med hemmahästar. Vid Vaggeryds stora V86-dag i somras, med V75 prispengar, fanns en hemmahäst anmäld. Trav skall köras där hästar ägs och spelintäkter regionalt finns. Inte som nu där inga hästar är hemma, högt som lågt.
När skall våra ägande sällskapsrepresentanter sätta stopp för detta vansinne?
Jag avslutar med att tacka den samling av hästägare, uppfödare och tränare, som älskar travet, för deras upprop i travmedia och konstaterar att STs förra ordförande Marjaana Alaviuhkola skrivit under. Anders Källström borde ha gjort detsamma när han medger: ”När jag läste den kände jag att jag också hade kunnat skriva under.”
Det finns bara en betalare – den som äger hästen.
Tony Löfqvist
Senaste kommentarer